Therminon is in 1984 opgericht als leverancier van vloerverwarmingssystemen en producent van stalen vloerverwarmingsverdelers. In 2009 zijn we bovendien als eerste in Nederland gestart met de ontwikkeling en fabricage van composiet verdelers voor de utiliteits- en woningbouw. Hiermee komen we tegemoet aan de snelgroeiende vraag naar lage temperatuur systemen. Met onze composiet verdelers kan zeer comfortabel en (energie-)efficiënt worden verwarmd én gekoeld. Bovendien is koeling zeer voordelig. De systemen kunnen eenvoudig overschakelen van warm naar koud water, zonder risico op condensvorming, corrosie en/of roest. Alle producten worden in onze eigen fabriek in Bladel (bij Eindhoven) ontwikkeld, geproduceerd en geassembleerd, met als resultaat zeer korte levertijden en een lange levensduur van onze verdelers. Geavanceerde kwaliteitssystemen garanderen de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid.

Volledig modulair en eenvoudig uit te breiden
Onze composiet verdelers zijn geschikt voor watertemperaturen van alle beschikbare warmte- en koudebronnen en modulair opgebouwd. Installateurs hebben keuze uit 1 tot 16 groepen (verdeler met pomp) of 1 tot 20 groepen (pomploze verdeler). Eventuele extra groepen zijn in overleg mogelijk en afhankelijk van de beschikbare waterhoeveelheid. Na de basis, die bestaat uit een pompmodule of aansluiting voor een kogelkraan, kan het aantal groepen flexibel worden opgebouwd. Dit zorgt voor veel zekerheid, zowel voor installateurs als eindgebruikers. Wanneer meer groepen nodig zijn dan in eerste instantie berekend, kunnen namelijk moeiteloos extra groepen worden toegevoegd. Bovendien kunnen teveel berekende groepen eenvoudig worden verwijderd. Wanneer wordt verbouwd of uitgebouwd en er is extra vloerverwarming gewenst, dan hoeft hiervoor geen nieuwe verdeler aangeschaft te worden. De nieuwe groep kan simpelweg als additionele groep aan de bestaande verdeler worden gekoppeld. Indien ook vloerverwarming in bijvoorbeeld de badkamer of toiletruimte op de bovenverdieping gewenst is, kunnen eenvoudig één of meerdere modules 180° worden gedraaid. Hierdoor kan vanaf één verdeler vloerverwarmingsbuis naar beneden én boven worden aangelegd.

Prefab oplossingen
Indien gewenst leveren wij ook prefab oplossingen. Hierbij wordt in nauwe samenwerking met de installateur een maatwerk oplossing uitgedacht en op speciale frames voorgeassembleerd. Na de kwaliteitscontrole worden alle producten just-in-time op de bouw aangeleverd, waar zij direct geïnstalleerd kunnen worden. Dankzij onze prefab service kan flink bespaard worden op doorlooptijden, terwijl de assemblage naar het hoogste niveau wordt getild. Een optimale werking van uw vloerverwarmingssystemen is het resultaat.

Geen risico op drukverlies
De waterzijdige doorlaat van onze composiet verdelers is zeer ruim gedimensioneerd, waardoor een maximale hoeveelheid water door de verdelers stroomt. Hierdoor kunnen ook grotere aantallen groepen én (warmtepomp)systemen met beperkte pompcapaciteit van voldoende water worden voorzien. Zonder risico op drukverlies.

Speciale luchtkamers gaan condensvorming tegen
Onze verdelers zijn gemaakt van composiet (kunststof), dat een uitstekende isolator is. In combinatie met een uitgekiend ontwerp wordt het risico op condensatie volledig uitgesloten. Elke module/groep betreft een vierkant blok van 60×60 mm met een boven- en onderaansluiting. Aan de binnenzijde bevindt zich een opening van 37 mm doorsnede, waar het warme of koude water doorheen stroomt. De waterzijdige doorlaat is rondom voorzien van een luchtkamer, die zowel bij warm als koud water de verdeler perfect isoleert. In verwarmingsbedrijf zorgen de geïsoleerde luchtkamers in combinatie met het composietmateriaal dat warmteverlies tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Hydraulisch neutraal en hydraulisch actief toepasbaar
Onze verdelers met pomp zijn zowel hydraulisch neutraal als hydraulisch actief toepasbaar, dankzij een unieke (gepatenteerde) pompmodule met een lage temperatuur verwarmingsventiel. Hydraulisch neutraal houdt in dat de pomp van de regelunit geen invloed heeft op de stroming in de rest van de verwarmingsinstallatie en andersom. Bij een hydraulisch actieve verdeler daarentegen ‘zuigt’ de pomp het verwarmingswater actief aan.

Weerstand wordt overbrugd, voor een optimaal (warmte)comfort
In de meeste gevallen wordt de composiet verdeler geïnstalleerd op de begane grond, terwijl de warmtebron (cv-ketel, warmtepomp of hybride installatie) zich op zolder bevindt. Hierdoor is al snel > 10 meter transportleiding nodig. Bovendien bevinden zich tussen de warmtebron en verdeler vaak diverse aftakkingen richting radiatoren, die bijvoorbeeld de zolder en slaapkamers klimatiseren. Dit kan zorgen voor weerstand, waardoor het warme water nog maar mondjesmaat bij de verdeler terechtkomt. Een hydraulisch instelbare verdeler biedt dan uitkomst. Met behulp van een ventiel kan drukverschil in de installatie gecreëerd worden. Hierdoor wordt het warme water actief door de verdeler aangezogen, de weerstand overbrugd en een optimaal (warmte)comfort gegarandeerd.

Statische of dynamische inregeling
Installateurs hebben bij Therminon keuze uit een statische of dynamische inregeling. Met de statische flowmeters kan handmatig geregeld worden hoeveel water er door de groepen stroomt, door de flowmeters op de aanvoerbalk open of dicht te draaien. Deze inregeling is erg arbeidsintensief, omdat iedere handeling de waterdoorlaat van de overige groepen beïnvloedt. Bij meerdere groepen is dynamische inregeling dan ook logischer. Om een perfecte dynamische inregeling van de groepen mogelijk te maken, leveren wij onze nieuwe generatie auto flow control, die op de retourbalk wordt aangebracht. De thermostatische ventielen worden ingesteld op een gewenst debiet (bijvoorbeeld: 10 liter/uur), die continu wordt vastgehouden. Eventuele drukverschillen worden opgevangen door een klein, geïntegreerd membraan. Dit resulteert in een hoger comfort én een flinke energiebesparing.

Standaard voorbereid voor zoneregeling
Iedere vloerverwarmingsgroep wordt voorzien van een thermostaatventiel in de retourbalk. Hierop kan eenvoudig een thermische motor (actuator) worden geklikt, zonder de verdeler af te sluiten van het water. Dankzij de thermische motor worden ook zone-/ruimteregelingen mogelijk. Wanneer in een bepaalde ruimte geen warmtevraag is, lopen de groepen automatisch dicht.

Ontwikkeling en productie volledig in Nederland
De ontwikkeling en productie van onze composiet verdelers vindt volledig plaats in Bladel (bij Eindhoven). Dit maakt ons uniek in de Nederlandse markt en zorgt voor veel vertrouwen bij installateurs én eindgebruikers. Immers zijn we altijd dichtbij. We hebben maximale controle op onze productie en de lijnen zijn kort. Bovendien worden onze verdelers specifiek voor de Nederlandse markt ontwikkeld en geassembleerd. Als onderneming zijn we onafhankelijk van tussenhandelaren en ook hoge vervoerskosten zijn niet aan de orde, waardoor we een concurrerende prijs kunnen bieden. Vandaag besteld, is vrijwel altijd morgen al geleverd.